.

Aleksi Perälä – Spectrum 0

По време на Ренесанса, до епохата на Просвещението, артистите са вярвали, че създават, вдъхновени от божествената сила. За успехите на произведенията им е отговорен Господ. Добрата страна на това е, че за неуспехите не са отговорни те.

Такъв подход явно има и финландският продуцент Алекси Перала, който преди няколко години създаде тоналната система Colundi заедно със съоснователя на лейбъла Rephlex Грант Уилсън Клеридж. Става въпрос за система, която да замени класическата западна тонална система с нови честоти, които били откривани с „експериментиране и с взаимстване на идеи от философията, психологията, науката, човешкия биорезонанс и мистицизма“. И оттогава Перала се описва само като инструмент на Colundi – той не прави музиката, тя се пише сама. Доста спиритуална работа.

За последните 6 години Перала е изкарал по този начин около 40 IDM/техно албума, като само март пусна серия от седем издания под името Spectrum, която се движи в низходящ ред. И нещата се получават доста добре. Засега не се е налагало да казва: Тоя трак стана гаден не заради мен, а заради Colundi.

Този петък излезе и осмата последна серия – Spectrum 0. За разлика от останалите, в нея има само два трака, FI3AC2028010 и FI3AC2028020 – доста игрив минимъл звук.

последни