.

Здрасти! на един нов БГ проект – Hello Digital

Постоянно чуваме за артисти, които преминават от най-различни стилове музика към електорника. Дори не само музиканти – справка: David Lynch. Сякаш в един момент, когато се наситиш на всички типични стилове, от рок до класическа музика, естественото продължение е именно в неограничените възможности на електронно генерираните аудио вълни. Подобен е случаят с чисто новия проект на Васил Хаджигрудeв и Димитър Горчаков – Hello Digital. Веднага трябва да се отбележи, че двамата не изоставят досегашния си стил, а именно – джаз музиката.

Васил свири на бас от тийнейджър, първоначално по пънк и хардкор банди, а впоследствие се концентрира върху контрабас и започва да участва в различни джаз проекти. Димитър свири на пиано, а сега е пианист на небезизвестния Иво Димчев, който, както знаем, е по-популярен в чужбина отколкото тук. Учил е класическо пиано, след което започва да се занимава с джаз и свободни импровизации, и постепенно се насочва към синтезатори. Синт-центриран е и проектът му Clavexperience. В Hello Digital има и трети човек – фотографът Лора Желязкова, която се грижи за визуализациите на проекта и е направила първия им клип.

Васил и Митко се запознават именно покрай джаз музиката, а Васко обяснява с две думи как се насочват към новия проект: „Общо взето разбрахме, че може да правим почти всичко и решихме да правим електронна музика. Има много звукови възможности. В крайна сметка всичко е еднакво – вибрации. Другото е само субкултурна принадлежност.“

Музикалните им влияния са супер разнообразни: „Слушаме какво ли не – фолклора на Индонезия и Африка, през модерна класика, джаз, поп, техно…“. Като артисти споменават Aphex Twin, Kiasmos, Nerve, Richie Hawtin, Venetian Snares, „разни 80-тарски детройтски“, William Basinski, „нойз неща от безизвестни автори и наши познати“, а също и родните ветерани Тибетски Сърца и Климент.

В Hello Digital двамата си служат с Korg nanoKEY, Akai LPD8 и синтезатор Nord Stage. С тези машини ще направят и един мини концерт тази събота, 7 януари в Арт хостела от 21 ч. Тогава ще представят всичките си нахвърляни идеи като един продължителен сет на живо, а Лора ще допълни звуците и с визии.

Иначе Васил и Димитър продължават да работят заедно, но това им отнема повече време, защото Васко се намира в Испания и връзката се случва по линията София-Малага. И все пак обещават, че тази година ще покажат много музика от Hello Digital. Дотогава ето го дебютния им едноименен трак.

последни