.

Shortparis – Эта ночь непоправима

Новокузнецк е ужасно зачукан град в южната част на Сибир, който е около два пъти по-близо до Монголия, отколкото до Москва. Там Достоевски се жени за първата си съпруга, а музикантите Николай Комягин, Александър Йонин и Павел Лесников се срещат за пръв път. Впоследствие тримата се местят в Санкт Петербург, срещат се с Данила Колодков и Александър Галянов и историята на групата започва.

Ако трябва да се описва звученето на Shortparis – нещо което винаги опитваме, но никога не е нужно – ще бъде с нишови стилове като дарк поп, арт пънк и уейв. Както сами се описват, те са „комбинация от ирационални, спазматични танцувални усещания с театрални пърформанси и екзалтирани вокали на руски, френски и английски език. Бандата се позиционира като опозиция на модерната музикална сцена.“ Накратко – те са един от най-интересните проекти, излизащи от Русия в последните години, а принципно такива не липсват.

Последният им сингъл – Эта ночь непоправима – е част от компилация, посветена на 130-та годишнина от рождението на руския поет Осип Манделщам. Тя излезе малко по-рано през годината, а сега бандата изкара и видеоклип за парчето. Както винаги то е режисирано от тях самите и за разлика от други артисти, които държат да отбележат, че сами са си режисирали клиповете, на тях винаги им се получава добре.

последни