.

Подкаст еп. 3: Harm Reduction с Димитър Карагегов

Независимо какво си мислят хората, независимо дали им харесва или не, стимулантите и психаделиците са неизменна част от клубната сцена още от нейното създаване. 

И както сигурно сте забелязали, те са незаконни. Вече над половин век се води така наречената “Война срещу наркотиците”, която вече е оценена като колосален провал, довел до негативни последици за хиляди хора, до масова корупция и милиарди похарчени долари без позитивни резултати. 

Затова през последните години, с фокус грижа за хората, се засили подходът, наричан на английски език Harm reduction – концепция, която стартира на национално ниво за пръв път в Швейцария още през 90-те години. Harm reduction представлява набор от практики, политики и идеи, които са насочени към намаляването на негативните последици от използването на наркотични вещества. 

Концепцията се основава на реалността, че хората няма да спрат да взимат наркотици независимо колко се забраняват, затова фокусът трябва да се измести от наказания и забрани към грижа за здравето и информираност. 

В крайна сметка се оказва, че всички тези практики не само излизат по-евтино от “войната срещу наркотиците,” но и най-важното – те работят истински, за да намалят фаталните случаи и негативните последици за хората и общностите.

Темата е голяма, но е важно да говорим за нея. Затова в новия епизод от подкаста наш гост е Димитър Карагегов, основател на организацията Liberty 420, която лобира за декриминализацията на наркотичните вещества, а също и организатор на Марш Свобода за конопа. Неговата TEDx презентация, озаглавена “15 години, в които не узаконихме тревата” е гледана над 100,000 пъти. 

Едно напомняне – ние не сме медицински специалисти, не сме учени, а сме хора, които вярват, че информацията и грижата за здравето, могат да помагат и дори да спасяват животи. 

Трима артисти, които Димитър ни препоръчва:

– Иван Шопов Cooh
– Satori
– Кирил Джайковски

Връзки:

Liberty 420
Материал от Димитър Карагегов за взимане на MDMA
– Комплекти за тестване ProTest

Освен в Spotify, подкастът на Фонотеката може да се слуша също и в Apple Podcasts и Google Podcasts

Както обикновено, ако искате да дадете идея, да похвалите или да се оплачете от епизода, пишете смело на podcast@fonotekaelektrika

последни