.

Piano Day 2018

„Защо светът има нужда от Ден на пианото? По много причини. Но най-вече, защото не вреди да отпразнуваме пианото и всичко покрай него: изпълнители, композитори, акордьори, хората, които създават пиана, тези, които ги пренасят и, най-вече, слушателите.“

Това са думите, с които през 2015 г. е стартиран Денят на пианото – празник, за който е супер изненадващо, че е създаден едва преди 3 години, а не преди 100, примерно. Човекът, който го прави, неизнеадващо е Nils Frahm.

Празникът се отбелязва на 88-мият ден от годината, защото (изненада) – 88 клавиша на пианото. От 2015 г. насам събития се провеждат по целия свят – от Япония и Австралия, през Русия, Европа и САЩ. Миналата година денят е отбелязан дори в България.

Всяка година Nils Frahm прави плейлист с музика специално за този ден, като такава има и днес, въпреки че в момента германският пианист и композитор е на щатско турне за албума си All Melody. Тук пък е нашата Неокласическа плейлиста в Spotify, в която пианото преобладава. Честит ден на пианото.

подобни

последни