.

Mono Junk – Finnish Electro All – Star vol.2

Кимо Рапати aka Mono Junk е един от първите финландски електро-техно диджеи и продуценти, известен също със създаването на лейбъла DUM Records. Последното издание за лейбъла беше Finnish Electro All​-​Star vol​.​2 от 2018 г. Траковете обаче бяха пуснати в продажба само преди няколко дни в bandcamp и по този случай реших да напиша няколко думи за него.

Mono Junk е привлечен към детройския и чикагски саунд още в началото на 90-те. Затова и през 1992 г. решава да създаде хелзинкския лейбъл Dum Records, който се фокусира върху разпространенито на нов вид местно техно, интерпретиращо тези звуци.

Mono Junk споделя, че е вдъхновен от звуците на американския машинен фънк – уникалните басови линии, звуците на 303 и яките вокали. А минималистичното повторение и дълбоките меланхолични чувства в музиката, той свързва със студеното и изолирано ежедневие във Финландия.

С идеите си Mono Junk и лейбъла му DUM Records допринасят с нещо ново към суровия, минималистичен саунд на 90-те, който е главно асоцииран с Робърт Худ, Basic Channel и Даниел Бел.

Днес Mono Junk има интересно мнение за съвременното техно. Той споделя в Resident Advisor: „Модерното техно е пълна глупост.“ Вярва, че повечето нови продукции са вариации на електро и техно тракове, които ги е имало и преди 20 години. Опитва се да следи за развития в техно музиката и се надява да чуе нещо ново и истински вълнуващо.

Finnish Electro All​-​Star vol​.​2 е последният електро-техно проект за легендарния DUM Records, а точно в този момент на писане си купувам винила от Discogs. Тракът Electro Por Favor е колоборативен проект с финландското електро дуo Morphology. EP-то включва и дъб ремикс на Mono Junk на същия трак. Останалите две парчета са колаборация на Mono Junk с Мартин Майшайн aka Goner.

Kато цяло, ако сте фенове на якото електро-техно и не сте слушали траковете досега, си струва да го направите. Аз включвам едно от парчетата му с Goner – Later On, но ви препоръчвам да слушате цялото EP.

последни