.

Наръчник за маратонски рейв

От време на време се случва да изкараш един маратон от няколко нощи и дни, и пак нощи, последователно. Което е доста яко и в същото време не е съвсем яко – за черния дроб, бъбреците, мозъчните клетки и за достойнството ти. Тези неудобства обаче няма да спрат никой от нас да продължи да експериментира с издръжливостта на тялото си, затова е добре поне да омекотим негативните ефекти, доколкото е възможно.

С тази цел се допитахме до няколко доказани парти ветерани относно техните съвети за максимално сполучливо прекарване на 24+часовите избочвания. Хора с безкрайни часове, навъртяни по клубове, мазета, фестивали и афтъри. Хора, преборили съня, а след това и безсънието, за да се насочат отново към следващия уикенд.

Борислав Маринов

Баунсърите на Бергхайн вече го знаят по име

Преди парти
Задължително върша нещо полезно: чистя, пазарувам, оправям сметки, правя добро на вселената, за да може след това (на партито) да правя лошо и да има баланс. Така не се чувствам виновен за нищо и добрият ми ангел не ми държи сметка.

На парти
Отивам наспан, наяден и трезвен, на 2-3 кафета. На самото парти, никога даунъри. Ако искаш да издържиш дълго, никога чаша с алкохол в ръка. Чашата с алкохол в ръката е като цигарата – щом е там, ще я ползваш, т.е. много бързо ще си чао.

На всеки час – шот на бара, на групички. По възможност нещо сладко – например Йегермайстер. Води, Матета, Редбули – колко да са вредни на фона на всичко останало. Като цяло, колкото по-шарп, толкова по-добре.

След парти
Blackout завеси или готварско фолио по прозорците на спалнята.

Garo

Един от любимите ти диджеи

Водата е най-важния фактор за мен. Пия постоянно по време на парти и дълги фестивали. В Германия всички фестивали са задължени да осигурят безплатна питейна вода. Така и в клубовете винаги можеш да получиш чаша вода от бара.

С мен винаги имам “first aid kit“. Ето какво съдържа. Витамин Ц – антиоксидант и имуностимулатор. Магнезий – помага за нормалното функциониране на мускулите при натоварвания.

Двете заедно намаляват чувството на отпадналост. Глюкоза на прах – възстановява и хидратира при отпадналост или в случай на повръщане. Хапчета против натравяне като активен въглен. Болкоуспокоителни при температура или втрисане. Ксанакс, ако нищо друго не ми помага да заспя.  

Важна е и храната – плодове и чист шоколад. Естествено четка за зъби, тениска и чорапи. Спиш само, когато трябва. Safe Rave!

Тамара Атанасова

Парти фурия и фармацевт

На първо място избери правилното парти. Музиката и най-вече хората имат есенциално значение за продължителността на твоя купон. Купонясвай, когато ти се купонясва, партитата никога няма да свършат (освен по време на пандемия, но и това ще премине).

„Ти си това, което ядеш.“ Имай респект към тялото си и го излагай на неща, които лично теб те карат да се чустваш добре, а не просто са ти подръка. Не прави компромис с качеството.

За да бъде метаболизмът ти пушка, твоят черен дроб се нуждае от глюкоза и електролити. Пий по един сок или радлер по време на маратона.

Аз съм фен и на витамин Б12 – играе ключова роля за нервната система. Обикновено взимам в продължение на месец, два пъти годишно, по 500 микрограма на ден.

И за финал – по едни 4-5 часа сън, за да няма после 3 дни завръщане към реалността.

Руслан Леонтиев

От онези хора, които живеят по фестивали

Укрепването на имунната система е жизненоважно, затова плодовете, като диня и пъпеш, са силно препоръчителни, за да останеш на краката си и да не сядаш отначало докрай. Накрая постигаш ефекта „Добър ден, трети ден!“ без никакви проблеми.

Внимателното планиране е ключово. Надяваш се организаторите да обявят график с артистите и планираш евентуален power nap според тези, които искаш да чуеш най-много. Алармата е важна – по много и с най-дразнещата мелодия. Доста често Айляк хамак или Lamzac помагат, за да можеш да отмориш, където и да се намираш.

Ерка

Just Erka.

Винаги имай следното: – Свои наркотици, разпределени така, че да ти стигнат. – Захар. Захарта е енергия. Cola, енергийна напитка или пакетчета захар. – Вода, под сяква форма. За пиене, за къпане, скачaне в нея, за салта. – Инхейлър с билки. Винаги да се инхейлваш. Светва ти за няколко секунди. (Ето такова, има и в китайските магазини в София) – Йегер – щото има много билки в него.

Накратко от нас

Ако от Фонотеката трябва да обобщим с няколко бонус точки:

– Течностите са важни, особено ако танцуваш в задушен клуб или пък си потен под слънцето.
– Витамин Ц, витамини от група Б и магнезият са приятели на твоите мускули, нервна система и имунитет.
– По същата причина яж и плодове – влизат лесно, дори когато не си гладен.
– Не бъди лаком – започни с четвъртинка или половинка.
– След парти не можеш да заспиш? Мелатонинът помага без да вреди.
– Седмицата след парти се чувстваш леко депресе? Прочети повече за 5-HTP.
– И никога не оставяй сам. Ако усетиш, че маратонът вече не ти понася, кажи на приятел, няма срамно в тая работа. Както и в търсенето на спешна медицинска помощ на тел. 112.

Айде, да се разцепиш.

последни