.

M.I.A. – Rewear It

rewear it still1

Отдавна парчетата и изказванията на M.I.A. са със социална насоченост – Палестина, бежанската криза, тамилите в Шри Ланка, човешките права като цяло. Което е добре, защото популяризирането на проблеми стартира дискусии, а без дискусия сме заникъде. Сега обаче тя има особен партньор за най-новите си песен и видео.

Парчето Rewear It е специално създадено за Световната седмица на рециклирането – една инициатива на H&M. Целта е да се съберат над 1000 тона ненужни дрехи, които да бъдат рециклирани от бранда и така да се спестят 1000 тона текстилни отпадъци. За сравнение само САЩ произвеждат 10.5 млн тона текстилни отпадъци на година, но все пак отнякъде трябва да се започне, нали така?

Въпросът е, че като втория по големина бранд за дрехи в света, с над 600 млн облекла, произведени през 2015 г., H&M и бизнес моделът им за „бърза мода“ са основен причинител на разглеждания проблем. Въпреки че този тип инициативи със сигурност не вредят, те са по-скоро вид индулгенция за H&M отколкото реално желание за намиране на решение.

В най-добрия случай M.I.A. гледа на цялото упражнение с тонове наивен оптимизъм. И все пак, видеото изглежда яко, парчето звучи добре – забавлявайте се, но просто не бързайте да се връзвате на големите корпорации и куул рекламите.

подобни

последни