.

Kankyō Ongaku: Japanese Ambient, Environmental & New Age Music 1980-1990

Като страната ти е била тотално затворена за външния свят повече от 200 години, е ясно, че ще започнеш да правиш неща, които няма другаде. Освен това страната ти е остров и винаги е била. Затова не е изненада, че Япония е създавала едни от най-интересните и иновативни звуци, а в същото време ние знаем за малка част от тях.

От музикалния лейбъл Light In The Attic смятат, че последното не е яко и затова започват Japan Archival Series. Те стартират миналата година с издания като Even A Tree Can Shed Tears: Japanese Folk & Rock 1969-1973 и Pacific Breeze: Japanese City Pop. Най-новата и доста любопитна серия е Kankyō Ongaku: Japanese Ambient, Environmental & New Age Music 1980-1990. Тя се състои както от музикални парчета, така и от музика, създадена за публични и частни пространства, за магазини и реклами. Изобщо първата лицензирана колекция от такава музика извън Япония.

В Япония през 90-те години, „за да култивират един образ на софистициран начин на живот, корпорации с огромни доходи започват да финансират различни артистични и музикални инициативи. Така се откриват нови и нестандартни начини, по които артистите могат да интегрират своите авангардни музикални форми във всекидневния живот.“

Kankyō Ongaku е компилирана от Spencer Doran от дуото Visible Cloaks и включва 25 трака. Разбира се вътре попада композиторът Ryuichi Sakamoto, а също и неговият колега в бандата Yellow Magic Orchestra Haruomi Hosono.

Компилацията може да се купи на троен син винил през Light In The Attic, а дигитално издание в bandcamp ще включва 10 парчета, като сега там е налична музиката от реклама на Seiko от Yasuaki Shimizu. Ето го видео тийзърът, който е с фотографии от Osamu Murai на сгради, дело на Fumihiko Maki.

последни