.

Хедонизъм в ерата на несигурността. Фотоизложба на Павел Белчев.

Хедонизмът винаги е бил част от електронната клубна сцена. Още от създаването ѝ от хора от расови и сексуални малцинства – хора, чийто живот е свързан с несигурност. В такъв случай музиката, клубът и хедонизмът се превръщат не просто в забавление, но и в ескейпизъм, в начин да се отдалечиш от проблемите за известно време. А когато целият свят потъне в несигурност, всички ние откриваме тази черта на живота нощем.

Затова изложбата на българския фотограф Павел Белчев идва в много точен момент. Макар че фотографиите му са правени в периода 2014-2017 г., който сега се усеща като един отминал живот.

Павел ни показва лицата на хората, които са част от берлински клубове като Ohm, SchwuZ Queer Club, Bertrams и Untertage. Места, на които в онзи момент Павел ходи редовно и вече е част от общността им. Това е причината да му се получи да улови тези лица в моменти, в които обикновено би искал да бъдеш оставен намира. Той започва като снима приятели, но след това и непознати сами проявяват интерес към това какво прави на парти с голям фотоапарат от 1975 г. – набор на Павел. Така създава нови приятелства и затова всички снимки на изложбата носят малките имена на моделите.

„Макар и да не е единствената тема в серията [хедонизмът], в контекста на тазгодишния Sofia Underground – Несигурна Мъдрост, с Иво [Иванов, основател на Sofia Underground] решихме да наблегнем на него и това помогна да формираме концепцията на изложбата – хедонизмът като (опит за) бягство от проблемите на съвремието.“

Самият процес на снимане на хората е като терапия за Павел. Той споделя, че една от причините да се захване с фотография е за да преодолее неговата „свенливост и социална непохватност.“ Именно, когато снима, тези „проблеми“ изчезват, „влизам във flow, при което сякаш ставам друг човек, много по-спонтанен и предразполагащ.“

Авторът Павел Белчев и немалката камера, която е разнасял по берлинските клубове

Изложбата Хедонизъм в ерата на несигурността / Берлин (2014-2017) е част от програмата на XVII издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Underground и може да се види до тази събота, 30 април, включително, в галерия DOZA. Снимки от Павел Белчев могат да се гледат онлайн тук.

последни