.

Fjordisko – Скандинавска селекция от Букурещ

Nordic Soundscapes е серия от партита, която стартира миналата година и събира фенове на скандинавските електроники в най-широк смисъл на думата – от синт-инди и диско до хаус. Мартин от artnewscafe и Самуил от Мелформатор вече три пъти пълниха Tell Me, а новото събитие ще бъде водено от хората, с които Nordic Soundscapes започна преди половин година – румънските диджеи Calin и Zabriskie, движещи скандинавската клубна нощ в Букурещ Fjordisko.

Calin и Zabriskie са част от румънската сцена от много години, като в един момент осъзнават, че селекцията им, къде нарочно, къде съвсем подсъзнателно, е изцяло пълна с музика от севера. Така по съвсем естествен начин се ражда серията им Fjordisko. Партито им миналия октомври се случва в доста нетипичната за случая локация на бар Петък и е първото им идване в София.

Използвах повода да ги попитам за ситуацията в Букурещ. „Електронната сцена не е толкова гъсто населена с клубове, но вълнуващото е, че през последните години се появяват много нови събития, фестивали и артисти, от хаус през техно до експериментална музика.“

Любопитно ми е как се е отразила трагедията с клуб Colectiv от края на 2015 г. На 30 октомври заради пожар по време на метъл концерт загиват 64 души, а държавата опитва постфактум да наложи по-строги изисквания към останалите заведения. Доста от тях е трябвало да затворят заради неспазване на мерките за сигурност. „Control винаги е бил изряден клуб, а сега е още по-добър. Expirat се завърна с ново много приятно място. Guesthouse, който е изцяло насочен към техно, също отвори отново. Имаме и нов – Kran club, в който се случват интересни електронни събития. Като цяло затвориха основно най-малките места.“

Относно румънски диджеи и продуценти, които да слушаме, те препоръчват както вече популярни лица като Karpov not Kasparov, Suie Paparude, Golan, Subcarpati, Silent Strike, Ada Kaleh, така и съвсем нови артисти като Soundopamine, Otherside, Nopame и Tomma Alistar.

За край ето два любими скандинавски видеоклипа от Calin и Zabriskie – Trentemøller и Röyksopp & Robyn.

Nordic Soundscapes номер 5 е с Calin и Zabriskie този петък в Tell Me, а тук е събитието във Facebook.

подобни

последни