.

Eyal Rob at Night of Museums Plovdiv

eyal rob

Еял Роб е израелски dj, продуцент и университетски лектор. Той е част както от нощния живот на Тел Авив, така и от академичния, с лекции за кино и култура в най-големия университет в града и колежите в страната.

В университета на Тел Авив той преподава Сценарно писане, а в други два колежа Творческо писане. Освен в Израел, той е канен като лектор и на места като Columbia University, University of Massachusetts и Cornell. Очевидно доста деен човек, Еял помага за създаването на първата музикална енциклопедия на Израел и е съосновател на първия музикален канал в страната.

Тази година Еял ще бъде гост на Нощ на музеите и галериите в Пловдив, първо в ролята си на лектор, а след това и като dj. На 12 септември от 20 ч. започва неговата лекция „От цар Соломон до сърцето на клубната култура на XXI век“.

„Това е историята за еволюцията на един семпъл“, разяснява ми Еял. „Ще покажа как една част от Стария завет е използвана от израелски революционен певец от 80-те, а 20 години по-късно се превръща в нещо, на което хората танцуват. Получава се нещо като библейско тълкуване на хип-хопа.“

Еял има диплома по Комуникации и Политически науки, както и магистратури за Кино и Телевизия, затова ми е интересно какви други теми покриват лекциите, които изнася.

„Супер любопитен съм относно културата, в която живея и по-точно музикалния й аспект. В Щатите обикновено говоря за контраста между Израел като държава с конфликти и Тел Авив като космополитен град. Правя това с помощта на музикални видеоклипове. Музиката е достъпен език, който хората могат да разберат по-лесно, и така измества конфликта от политическите му измерения към нещо, което има повече смисъл за всички нас – показвам млади хора, които живеят в града и се опитват да създават изкуство или музика, въпреки суровия политически климат в Близкия изток, както евреи, така и араби.“

След лекцията Еял се мести пред ArtNewsCafe, където ще направи dj сет от 22:30 ч. За референция, ето го един от последните му сетове – от гостуването му във Вашингтон.

В блога на Нощта може да се прочете едно голямо интервю с артиста, а тук е Facebook събитието.

Любопитен факт е, че преди старта на Еял, от 20:30 ч. ще подгрява любимия ти български блог за електронна музика Фонотека Електрика йеаааа. Ок де, не ти е любим, но все пак, ще бъде забавно, Пловдив е супер.

подобни

последни