.

Experiment Intrinsic – интимно аудио-визуално преживяване

До 2014 г. Наталия Петкова обикаля Европа като техно диджей. До момента, в който не настъпва промяна в нейния личен и артистичен живот. Тогава тя се замисля за деструктивното влияние, което клубната сцена може да има върху човек. Тя спира да пуска, продава плочите си, но далеч не се откъсва от музиката, а поставя начало на нещо коренно различно от стреса на клубния живот.

Experiment Intrinsic започва като серия от ембиънт/експериментални събития именно през 2014 г. в Лондон. След това се разширява и към други музикални стилове като даунтемпо, авангарден джаз и world музика.

Nathalia, Experiment Intrinsic 2018

Първото издание на EI като фестивал е през 2017 г. в историческия регион с богата природа Дордон, югозападна Франция. През 2020 г. преживяванията на фестивала се обогатяват с йога, медитации и различни спиритуални практики, които целят по-дълбоко сливане на посетителите с природата и с музиката. Ето как Наталия Петкова или Nathalia описва събитието, което основава:

„Изтънчени, но експанзивни, интроспективни, но универсални…

 …ние създаваме събития с подкрепата на съмишленици, чрез които изследваме както колективно, така и индивидуално дълбочината и богатството на безкрайното съществуване. Експерименталните звукови пейзажи и изпълнения на живо черпят от широк спектър на дисциплини, от амбиент, традиционна и световна музика, до ранна електронна, авангардна и съвременна музика. Използвайки пространството и архитектурата като платно, нашият визуален аспект допълва използването на органично проекционно картографиране.“

Това лято фестивалът най-накрая ще дойде и в България, за седем дни в полите на Стара планина, в резиденция Бедуин, където ще донесе със себе си всички тези усещания. Събитието е с ограничен капацитет от само 300 посетители, за да се постигне концепцията за задушевно и потапящо в звука преживяване.

Vincent, Experiment Intrinsic 2018

От музикална гледка точка, Experiment Intrinsic е събитие, което събира клубни диджеи за интимни, хипер чил ембиънт сетове в максимална близост до публиката. Освен диджей сетове, фестивалът предлага и инструментални изпълнения на живо.

Проектът е платформа за артисти главно от електронната денс музикална сцена, за да изразят себе си в пространство, свободно от предразсъдъци и очаквания – досега наистина не е имало специална платформа, направена по този начин. Много клубно ориентирани диджеи с нетърпение очакват да пуснат амбиент и експериментална музика – Experiment Intrinsic е рядка възможност както за артиста, така и за публиката да се обединят в подобен експеримент. Също така имаме удоволствието да бъдем домакини на живи и инструментални изпълнения, които могат да осигурят нещо по-органично или традиционно.“

Praslea, Experiment Intrinsic 2018

На фестивала ще има общо 19 музикални артисти, сред които Margaret Dygas, Laylla Dane, Rhadoo, Vera, Aryo и, разбира се, Nathalia. Звукът ще бъде от френските аудиосистеми L-Acoustics.

Въпреки че на едно музикално събитие визиите обикновено са просто допълнение към музиката, Experiment Intrinsic се стремят те да бъдат фундаментално цяло, преплетено със звука. За това се грижат визуалните артисти Aural Eye, Cielofuturo, Coté и Micronavt.

Experiment Intrinsic ще се проведе между 21 и 27 юни. Все още могат да се вземат билети от сайта на Бедуин, като освен за целия фестивал има също еднодневни и уикенд билети за периода 24-27 юни. Повече за събитието и целият списък с артисти и холистични практики може да видите на сайта на EI.

последни