.

Ash Koosha – Biutiful + Mudafossil

ash-koosha

Ashkan Kooshanejad или накратко Ash Koosha е ирански композитор, електронен продуцент и режисьор. Завършил е класическа музика в Техеранската консерватория, бил е рок бунтар в Техеран, но всичко това няма нищо общо с актуалното му звучене. Както самият той казва, отношението му към звуците е като към физически обекти. Звученето му е деконструктивно, подобно това на Arca.

Дебютният албум на Koosha, GUUD, излиза през 2015 г. По време на записа му той слуша основно класическа музика. Има идея албумът да бъде визуално достъпен, човек да има възможност да влезе вътре и звуците да се движат около него. По-малко от година по-късно иранецът ще изкара нов албум – I AKA I.

Ash Koosha също така е мъжкият вокал в иранското дуо Take It Easy Hospital, заедно с Negar Shaghaghi, които са и в главните роли във филма No One Knows About Persian Cats – документална измислица от Bahman Ghobadi, която дължи името си на това, че котките, както и рок музикантите в Иран са извън закона. Филмът печели Специална награда на журито в Кан. Вследствие на реакциите от филма в страната и заради това, че организира рок концерти, Ash Koosha влиза в затвора, а след като излежава присъдата си търси убежище в Лондон, където се намира и в момента.

През 2015 излиза и Fermata, филм написан от Ash Koosha и Negar Shaghaghi, която е и автор на обложката на I AKA I.

Сега може да слушаме два трака от I AKA I – Biutiful и Mudafossil. Албумът излиза на 1 април и, няма шега, зад него седи Ninja Tune.

последни