.

Ableton обяви Live 11

Две години след излизането на Live 10, немският софтуерен гигант Ableton, обяви новата версия на софтуера си за продуциране и изпълнение на електронна музика.

Новите функции, които ще дойдат с Ableton Live 11 включват възможността за записване на тейкове на отделни тракове, както и избиране на най-сполучливите участъци от всеки от тях. Това е дългоочаквана функиция за електронните музиканти, които записват с хардуер. Досега подобен тип редактиране не беше директно възможно и изискваше известна акробатика.

Освен това вече има възможност за едновременно редактиране на множество тракове, което би било безценно за редактиране на инструменти, записани с няколко различни микрофона на отделни тракове или когато записваме сух звук от синтезатор и такъв, прекаран през ефекти на отделни канали. Тези функции доближават Ableton до по-‘студийни’ програми като Pro Tools и Cubase, в които подобни функции съществуват от доста време.

Други добавки към програмата, които са насочени по-специално към електронната музика, са добавянето на поддръжка за MIDI Polyphonic Expression, което позволява полифонично контролиране на софтуерни инструменти от контролери като например отделен after touch контрол на всеки глас, когато свирим акорд и добавяме различен натиск върху различните клавиши, докато държим акорда. Също така, при редактиране на MIDI информация вече има възможност да се задават вероятности на Midi нотите или velocity стойности.

Добавени са инструменти, „вдъхновени от природата“ както ги описват от Ableton. Те ще се понравят на феновете на IDM експериментите и включват функции като векторно модулиран FM и granular синтезатори, спектрален granular синтезатор и други.

Ableton Live 11 също добавя и нова възможност да се следи темпото от аудио източник, като например музикант, който свири на живо, например барабанист.

Ableton 11 ще бъде пуснат на пазара в началото на следващата години и ъпгрейда от версия 10 ще струва около €200. В момента има и отстъпки – при предварителна поръчка на ъпгрейда има 20% намаление от редовната цена. Ableton Live 10 има 20% отстъпка и включва безплатен ъпгрейд към 11. Повече информация има на сайта на Ableton.

подобни

последни