.

Френски хореограф представя египетска електронна музика на One Dance Week

Преди 10 години Арабската пролет провокира в Египет невиждана дотогава гражданска и политическа активност, а това роди и нов музикален стил. Рап речетативи на социални и политически теми, текстове за бедност и наркотици, смесени с хипер интензивни и бързи, екстатични синтове. Това е музиката, позната под името махраганат или електро-шааби. Тя създава масовата диджей култура в страната – самото име означава фестивал – a младежите правят фристайл по покриви, на фона на домъкнати синтезатори. „Махраган е вече като наркотик в кръвта на всички.“ споменава момче в трейлъра на документален филм посветен на новата музикална култура.

Музиката махраганат и уличната култура около нея са в основата на най-новия спектакъл на френския хореограф Оливие Дюбоа, който гостува на сцената на One Dance Week в Пловдив. Представлението Итмараг е създадено след като Дюбоа работи няколко месеца в Кайро и включва седем египетски танцьори и музиканти.

“От много години живея между Париж и Кайро. Видях как се роди тази вълна и как постепенно заля египетската музикална сцена. Египтяните пеят и танцуват навсякъде, по дискретен и интимен начин, разбира се, защото това е съществена част от тяхната култура. С много любопитство наблюдавах развитието на този див, инстинктивен феномен, преплитащ музика и танц. Може да изглежда по-малко „високоскоростен“ от другите форми, но е напълно наситен, сякаш всяко пространство и всеки миг трябва да бъдат запълнени, сякаш времето изтича.” споделя Оливие Дюбоа.

Едно от парчетата в спектакъла носи името Taala и може да се гледа с видео тук. Итмараг ще бъде представен тази вечер, 15 октомври в зала Борис Христов. Билети могат да се намерят на касите на EasyPay, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO.

последни