.

Три думи, за да намериш приятелите си на фестивала

Лято е, а лятото се ходи по фестивали. А какво се случва като отидеш на фестивал – губиш се с приятелите си. „Отляво на сцената съм.“, „Ма кое ляво?“, „Ама коя сцена?“ – когато има няколко хиляди човека наоколо тези упътвания не вършат работа. Google и Apple Maps не дават детайлна локация, така че също са по-скоро за ориентир. Но ето нещо, което прилича на решение.

what3words е платформа с мобилно приложение, която е разделила цялата планета на квадратчета с големина от 3 кв. м. Това вече е конкретика.

Вместо географски координати, които са сложни за прочитане, помнене или крещене по телефона, всяко квадратче от света си има три думи. Чешмата в центъра на Кристал например е fakes.holdings.patio, а входът на Tell Me – rifled.routine.opposite.

RIP harsh.tenses.torched

Един от основателите на what3words, Chris Sheldrick, се е занимавал именно с организирането на музикални събития. Проблемът му тогава е бил, че когато даде адрес на фестивал или място на концерт, всеки от музикантите или доставчиците се появява на всякакви други места и входове, но не и на тези, на които трябва. След това Sheldrick се хваща с негов приятел, математик, и двамата измислят системата в what3words. Затова е важно да имаш приятели в точните науки, аман от хуманитари.

Освен различните бизнеси и организации, които са интегрирали приложението, от 2015 г. то се използва и от медицинските екипи на фестивала Glastonbury.

what3words може да се свали безплатно за iOS и Android.

Снимка: Pexels

последни