.

Принципът „Агент на промяна“ за нощния живот в Лондон

Според проучване, поръчано от градската управа на Лондон, 35% от клубовете в столицата са затворили от 2007 г. насам. Кметът Sadiq Khan и Amy Lamé, назначена от него за кмет на нощния живот, или както съвсем официално се нарича позицията – Нощен цар, вече задвижват конкретни действия, с които да спрат негативния тренд.

„Музикалната ни сцена е без съперник. Този спад трябва да спре, ако Лондон иска да продължи да бъде град, който подхранва, създава и се радва на световноизвестна музикална сцена.“ Твърдението не идва от фенове или организатори на събития, а от самата община. Най-новата им стъпка в тази посока е законопроект относно „агент на промяната“.

Grassroots music venues contribution to London

Той ще направи строителите на жилища отговорни за спряването с шума (като включване на звукоизолация например), когато нови сгради се строят в район с нощни клубове. Реципрочно, отговорността за това ще пада върху заведения, които искат да отворят в жилищни зони. Второто, както знаем, не се случва често.

Стъпката идва именно след застрояването на множество райони, които дълги години са били необитаеми, и точно това е подтикнало създаването на клубове именно на тези места. Обсъждането на проектозакона ще се случи през март.

Принципът на „Агент на промяната“ се обсъжда от края на миналата година и за Сидни, където нощният живот е ударен с изключително тежки регулации от 2014 г. насам.

И понеже всичко е по-ясно с видео, ето и едно съвсем кратко от Resident Advisor.

последни