.

Вероника Васика с ново предаване по NTS Radio


Преди седмица Вероника Васика стартира новото си ежемесечно предаване по радио NTS, на име Minimal Wave, където ще споделя изгубени синт уейв хави, събирани през годините от нея. В предаването ѝ може да очакваме и неиздавани, ексклузивни парчета от нейните лейбъли – едноименният Minimal Wave и Cititrax.

Познаваме американката Васика като радио и клубен диджей, и най-вече като основател на лейбъла Minimal Wave Records, в който изравя и преиздава забравени и недооценени уейвове от 80-те и 70-те.

Още от четиринадесет годишна тя слуша декадентски ъндъргаунди, а на 16 г. вече ходи на концерти на Nitzer Ebb и Throbbing Gristle, които засилват любопитството и към тази сцена. Кариерата си като радиоводещ започва в манхатънското радио East Village, където трупа странни електроники за седмичното си предаване. По-късно в лейбъла си се фокусира в инспирирани от пънк-рок нихилизма банди. Вътре откриваме имена като In Aetarnam Vale, Absolute Body Control, Das Ding, и си припомняме за Deux. Неуспоримо доказателство, че Васика връща към живота неизвестни скъпоценности, са поредицата от компилации с европейски и световен уейв The Lost Tapes, The Found Tapes, The Hidden Tapes & The Bedroom Tapes.

Нещата не приключват тук – можете да откриете името ѝ в цели три банди с преобладаващ нюанс на дарк и синт уейв. Една от които е германската ѝ колаборация 2VM, а това тук ми е любимото парче. Предаването Minimal Wave по радио NTS е всеки последен вторник от месеца.

последни