.

Берингер обяви цена за модел 2600 от $599

Една от най-дискутираните новини в света на електронните инструменти през изминалата седмица беше представянето на цената на модел 2600 на Берингер, който е достоверно копие на легендарния ARP 2600.

От Берингер обявиха, че модел 2600 ще бъде предлаган за едва $599, което шокира и зарадва синт ентусиастите. Оригиналът e семи модуларен субтрактивен монофоничен синтезатор с FM функции и е бил част от музиката на имена като Дейвид Боуи (особено в Берлинския период), Depeche Mode, Yazoo, както и от саундтрака на Stranger Things от Кайл Диксън и Майкъл Стайн aka S U R V I V E. Компанията, която го създава не функционира от 1981 г. и в момента този уникален инструмент може да се намери само на старо на доста високи цени, които достигат и до петцифрено число в евро.

Немският гигант Берингер, който доскоро беше известен най-вече с евтини и нискокачествени аудио продукти (от сорта на миксери и ефекти), в последните години грабна сърцата на синт ентусиастите. Компанията започна да пресъздава бутикови модели, които са важни за историята на електронната музика и да ги предлага на достъпни цени. Качеството е доста добро, като имаме предвид ценовата точка.

Разбира се, правейки това, Берингер си навлече гнева на доста от синт пуританите (можете да намерите доста коментари онлайн, в които версиите на Берингер се наричат с презрение ‘knock-offs’ т.е. евтини имитации), но в крайна сметка, фактите са на лице – заради Берингер в момента феновете имат достъп до доста близки копия на легендарни машини от 80-те до днес на доста достъпни цени.

Напомняме, че в началото на годината Korg също изкараха достоверно пресъздадена версия на ARP2600, която обаче пак беше насочена към бутиковия сегмент, тъй като цената е от порядъка на $4,000. Повече информация за модела на Берингер може да гледате във видеото на компанията.

последни