.

азсъмсъмлиазкойсъмаз

в началото на месец декември миналата година в тръбата излизат няколко видеоклипа от канала на iamamiwhoami. доколкото прочетох, спусъкът е с разпращането им към музикални журналисти (като pitchfork примерно) и блогове. от там нататък клиповете започват да пълзят насам натам самички. никой не знае какви са тия хора, от къде идват и за какво се борят. имената на песните са с цифри, дълги са по около минута и си личи, че някой се е постарал с тях. снимани са красиво, с кешпара, изградени са декори, има женски вокали и всяка песен показва по едно животно.

Около четири месеца и 6 песни по-късно, през март, се разбира коя е мацката. тогава и започват да се променят клиповете. стават по-дълги, с размера на средностатистическа песен и нямат цифри за заглавие, а по една буква (последните 7 песни правят думата bounty). мацката е от швеция и се казва jenna lee. докато това стане ясно, вече се е натрупал отбор любители на теориите на конспирацията, хоуксът си върши смело работата. горната песен между другото е от въпросния втори тур.

от супер много време си мислех да кажа няколко думи за проекта. от една страна не го правех, защото не исках да се нареждам сред хората мрънкащи в объркан ред заглавието на проекта: „кой е това?“ „кои са тия?“ „ама кой е зад тях“ и т.н. ама мина време и ето на. сега пък си измислих и две причини да спиша за iamamiawhoami. от една страна след 13 много готини и интересни електронни песни и техните клипове, смятам проекта за много добър и си струва да го споделя с приятелите си. от друга страна май скоро нещата ще се разкриват или поне със сигурност нещо ще се случи, защото в началото на месеца е излязло ново видео

както и този сайт. тоя път не ти трябва да знаеш каквото и да е за да се сетиш какво е заглавието. може би ще вземе да изскочат с концерт. и без това след около месец проектът прави една година. така че ако на някой му допада – да се ослушва. това е каналът им. от там може да се гледат нещата едно по едно.

ама за какво им е човек от публиката, направо е малко ъъъ страховито. и всъщност май вече са избрали – някакъв с юзърнейм tehhils, но да не издребняваме с детайлите. иначе… скандинавска му работа.

според мен хоуксът е готин. в последно време такива рекламни трикове изскачат отвсякъде и повечето ги отминаваме справедливо и смело, но този според мен си струва. направо изпитвам леко възхищение как нещо се готви с месеци и продължава с месеци, има полъх на монументалност, което е яко. хората имат и търпение, не бързат, което също показва някакъв зрял замисъл.

между другото има wiki страница, може би направена от фенове, може би не, на която има подробности за втория тур клипове, а преди имаше и различните теории за това коя е мацката, както и хората зад проекта (например е имало предположения за christina aguilera, trent reznor, lady gaga, bjork, mgmt, the knife, aphex twin, llykke li. не се знае и дали някой от тях не е замесен също (като протата от the knife (скоби в скоби, яко (the inception is done хаха))), но мен ме съмнява. ще видим). смешно е как самaта jonna lee е оставяла знаци преди началото на проекта. например един от туитовете й от юли миналата година казва горе долу следното: „аре аз изчезвам, няколко дни ще се търкалям в кал“. и няколко месеца по-късно излизат първите клипове, които са… ще видиш. някой разбира се прави по едно време връзката и така се стига до месец март. това е тя между другото, доста е приятна.

в крайна сметка, забава е. и най-важното – музиката си струва. както и снимането. и като за край, датата е 16 ноември, а мястото, предполагам каналът.

пп
по-скоро съм скептичен към това, че проектът е създаден като реклама на самата jonna lee и нейните неща. но се радвам, че така научих за нея.

подобни

последни