Берингер обяви цена за модел 2600 от $599

Една от най-дискутираните новини в света на електронните инструменти през изминалата седмица беше представянето на цената на модел 2600 на Берингер, който е достоверно копие на легендарния ARP 2600.

От Берингер обявиха, че модел 2600 ще бъде предлаган за едва $599, което шокира и зарадва синт ентусиастите. Оригиналът e семи модуларен субтрактивен монофоничен синтезатор с FM функции и е бил част от музиката на имена като Дейвид Боуи (особено в Берлинския период), Depeche Mode, Yazoo, както и от саундтрака на Stranger Things от Кайл Диксън и Майкъл Стайн aka S U R V I V E. Компанията, която го създава не функционира от 1981 г. и в момента този уникален инструмент може да се намери само на старо на доста високи цени, които достигат и до петцифрено число в евро.

Немският гигант Берингер, който доскоро беше известен най-вече с евтини и нискокачествени аудио продукти (от сорта на миксери и ефекти), в последните години грабна сърцата на синт ентусиастите. Компанията започна да пресъздава бутикови модели, които са важни за историята на електронната музика и да ги предлага на достъпни цени. Качеството е доста добро, като имаме предвид ценовата точка.

Разбира се, правейки това, Берингер си навлече гнева на доста от синт пуританите (можете да намерите доста коментари онлайн, в които версиите на Берингер се наричат с презрение ‘knock-offs’ т.е. евтини имитации), но в крайна сметка, фактите са на лице – заради Берингер в момента феновете имат достъп до доста близки копия на легендарни машини от 80-те до днес на доста достъпни цени.

Напомняме, че в началото на годината Korg също изкараха достоверно пресъздадена версия на ARP2600, която обаче пак беше насочена към бутиковия сегмент, тъй като цената е от порядъка на $4,000. Повече информация за модела на Берингер може да гледате във видеото на компанията.

Последни статии

Френски хореограф представя египетска електронна музика на One Dance Week

Новото EP от Mekanika Recordings идва от Temporal Regularity

Martin Deno с ремикс за италианския техно артист Alberto Tolo

Нов албум от Рубен Ганев – Intangible