Добрите клипове 2019

Хората нямат време за видеоклипове. Освен ако не е клип с говорещ сурикат. Дори да си пуснеш музикално видео, по-скоро ще смениш таба и ще слушаш музиката. Обаче ако все пак се заседиш пред една песен заради визията, тотално ще ѝ отделиш повече значение, отколкото, ако просто я стриймнеш. Пък и почивните дни са точен момент да гледаш клипове. По-бързи са от цял сериал, по-дълбокомислени са от gif. Затова ние продължаваме да гледаме клипове и всяка година да ги събираме в селекция с най-яките.

Ето ги продукциите от 2019 г. в електронната сцена, в които режисьори и цели колективи от артисти са си дали завидно количество зор. Както винаги – красиви, смислени или забавни, и със сигурност, работещи добре с музиката за тях.

MAX COOPER – REPETITION
РЕЖИСУРА – KEVIN McGLOUGKIN

Повторението може да бъде форма на безкрайност. Това ни казва Max Cooper с последния си аудиовизуален проект Yearning For The Infinite. Пусни си видеото на цял екран. След това свържи компютъра към плазмата у вас. Или нахлуй в кино и го свържи към IMAX-a. Струва си.

THE CHEMICAL BROTHERS – GOT TO KEEP ON
РЕЖИСУРА: MICHEL GONDRY & OLIVIER GONDRY

Michel Gondry прави нещата така, че да изглеждат съвсем обикновено, до момента, в който не забележиш, че всъщност нищо не е такова. Пример за това беше още Star Guitar от 2002 г. В този случай той работи с брат си.

HOT CHIP – HUNGRY CHILD
РЕЖИСУРА: SAMAN KESH

Историята в това видео е супер. Мъж и жена в една връзка тотално не се разбират, но явно им липсва характер, за да се разделят. Затова вселената взима нещата в свои ръце и… ами, гледайте.

AMON TOBIN – VIPERS FOLLOW YOU
РЕЖИСУРА: CHARLES DE MEYER

Наградата за инди фантастика – от онези, които нямат бюджет за космически кораби, но пак успяват да развият психо казус от близкото бъдеще – отива при Amon Tobin и Charles De Meyer.

FLOATING POINTS – LAST BLOOM
РЕЖИСУРА: HAMILL INDUSTRIES

От барселонското студио Hamill Industries снимат видото над един месец и строят няколко мащабни модела плюс 14 метра 3D-принтирани тунели. От проектите, в които внимание към детайла не е просто заучена фраза. Ето и видео с процеса по създаването. Вътре може да мернем и как е направена визията за обложката на самия албум Crush.

BRANDT BRAUER FRICK – MASSE
РЕЖИСУРА: DANIEL BRANDT & MAX PAROVSKY

Daniel Brandt, Jan Brauer, Paul Frick и техният ансамбъл свирят това парче в ядрена електроцентрала, която никога не е била включване. Така успяват да разположат барабаните в самия реактор.

CHRISTIAN LÖFFLER – LIKE WATER
РЕЖИСУРА И АНИМАЦИЯ: TJOFF KOONG STUDIOS

Красиви меланхолични илюстрации като самата музика. В романтиката са намерили място и обикновени предмети като синтезаторите на Löffler и дрон, което прави видеото още по-мило и близко.

MODESELEKTOR – WHO
РЕЖИСУРА – CHEHAD ABDALLAH Chehad Abdallah

Тук играта е изцяло в арт дирекшъна, но си заслужава дори само заради сцената с гълъба и конеца.

WEVAL – SOMEDAY
РЕЖИСУРА: PÁRAIC McGLOUGHLIN

Приключваме селекцията с видео, в което също като това за Max Cooper най-горе, става въпрос за повторения. Защо? Защото режисьор е братът близнак на Kevin McGloughlin – Páraic. Артистът, който преди две години направи видеото с кадри от Google Maps Arena.

Подобни статии

The Good Videos 2018

The Good Videos 2017

The Good Videos 2016

Последни статии

Сетът на Julieta Intergalactica за Altitude Attitude

Александър Хаджиев за фестивала 180° в подкастa на Гьоте-институт

Рубен Ганев пуска нова колекторска серия за лейбъла си mould.audio

Сетът на denitza за Altitude Attitude