Soundcloud и миксовете: ще трие, няма да трие

Миналата седмица едно интервю със съоснователя на Soundcloud Eric Wahlforss започна да произвежда новини в различни медии за електронна музика, като смелото заключение беше, че Soundcloud спира да сваля миксовете, качени от потребители в стрийминг платформата.

Разговорът е в немското издание Groove и е по повод навлизането на платената услуга Soundcloud Go в Германия. В резултат от преговори с лицензионни организации, казва Wahlforss, “DJ миксовете вече могат да бъдат легално и без проблеми в Soundcloud“. Фразата наистина звучи конкретно, но въпреки това оставаха въпроси, като например дали това важи за всички държави или само за тези, в които Soundcloud Go e наличен, или пък само за Германия. Не стана ясно и какъв обем от парчета покриват споразуменията с организации като GEMA (други не бяха цитирани).

Още тази седмица потребители споделиха, че Soundcloud продължава да сваля миксове, като най-накрая се появи и малко повече, но не съвсем изчерпателна информация по казуса. От платформата качиха инфо, според което, въпреки че свалянето на миксове вече се случва в по-малка степен, такова действие е възможно и остава по сигнал на създателите на съдържанието, тоест на парчетата.

Явно договорките с лицензионни организации не са толкова мащабни и думите на Wahlforss не са били премерени или правилно разбрани. И все пак нещата явно се движат нанякъде, особено след като стана ясно, че Apple Music и Spotify започват да приемат миксове.

Подобни статии

SoundCloud – плановете за смъртта се отлагат

Spotify няма да купува Soundcloud (засега)

Последни статии

Френски хореограф представя египетска електронна музика на One Dance Week

Новото EP от Mekanika Recordings идва от Temporal Regularity

Martin Deno с ремикс за италианския техно артист Alberto Tolo

Нов албум от Рубен Ганев – Intangible