Soundcloud и миксовете: ще трие, няма да трие

Миналата седмица едно интервю със съоснователя на Soundcloud Eric Wahlforss започна да произвежда новини в различни медии за електронна музика, като смелото заключение беше, че Soundcloud спира да сваля миксовете, качени от потребители в стрийминг платформата.

Разговорът е в немското издание Groove и е по повод навлизането на платената услуга Soundcloud Go в Германия. В резултат от преговори с лицензионни организации, казва Wahlforss, “DJ миксовете вече могат да бъдат легално и без проблеми в Soundcloud“. Фразата наистина звучи конкретно, но въпреки това оставаха въпроси, като например дали това важи за всички държави или само за тези, в които Soundcloud Go e наличен, или пък само за Германия. Не стана ясно и какъв обем от парчета покриват споразуменията с организации като GEMA (други не бяха цитирани).

Още тази седмица потребители споделиха, че Soundcloud продължава да сваля миксове, като най-накрая се появи и малко повече, но не съвсем изчерпателна информация по казуса. От платформата качиха инфо, според което, въпреки че свалянето на миксове вече се случва в по-малка степен, такова действие е възможно и остава по сигнал на създателите на съдържанието, тоест на парчетата.

Явно договорките с лицензионни организации не са толкова мащабни и думите на Wahlforss не са били премерени или правилно разбрани. И все пак нещата явно се движат нанякъде, особено след като стана ясно, че Apple Music и Spotify започват да приемат миксове.

Подобни статии

SoundCloud – плановете за смъртта се отлагат

Spotify няма да купува Soundcloud (засега)

Последни статии

Берлинският артист Филип Шултхайс в Micro тази събота

Микс на Annna за истанбулското радио Year Zero

“Има все повече любопитни слушатели” – Laylla Dane в подкаста на Гьоте-институт

Raresh, tINI, Kozo и още 10 имена на Festival In The Nature