Добрите тракове на 2020

E.m.m.a. – Gold

Indigo Dream е втори албум от англичанката E.m.m.a., който доста добре отразява работата ѝ по филмовата музика през седемте години преди него. Синтезаторите и кинематографичните връзки, които те съпровождат от началото до края, често те карат да настръхваш, изследвайки “плавната природа на съня”. По нейни думи “Сънищата ни помагат да разберем личните си истини и да разкрием истинските си притеснения и желания, но те също обръщат реалността върху главата ѝ. Исках да изследвам преплетените посоки на подсъзнанието, които се вихрят навътре и навън.” Използването на музикална текстура, която сякаш никога не се реализира докрай, предполага скрита параноя, която след средата се преобразува магически в пътуване, сякаш си яхнал мотора от Трон. Точно като в сънищата.

Overmono – Everything U Need

Хващащ трак от първия миг! Едноименното парче от EP-то е едноличен фаворит на всички, чули албума. С желание към 2021 г. да го чуем някъде на живо, в тъмна зала, сред прахоляк или където щете. Тракът съчетава мелодии от детски играчки с нетрадиционни, провлачени перкусии. А самите братя, Ед и Том Ръсел, обявиха EP-то така: “Едно от най-добрите неща при правенето на музика е знанието, че винаги можеш да го направиш по-добре.”

Actress – Loveless

В последния албум Karma & Desire на Дарън Кънингам за пръв път чуваме вокали – тези на Sampha, Zsela и Aura T-09. Това присъствие запраща работата му към нови висини, а албумът онагледява “романтичната трагедия между небесата и подземния свят”. В Loveless се наслаждаваме на гласа на Марша Пинна aka Aura T-09, която освен това е и продуцент, диджей и организатор на събития. А тракът се отличава с трептящи вокали и невъобразима игривост за Дарън.

Keeley Forsyth – Start Again

40-годишната актриса Кийли Форсайт сякаш носи бремето на целия свят. И е съумяла да го излее в този дебютен, да, дебютен албум! В колаборация с композитора Матю Борн, който отключва целия порив за Debris, а също и със Сам Хобс – музикант и продуцент. Песните са записани без микрофон, на лаптоп, а резултатът е безмълвен. Минимален аранжимент и един глас, който не притежава години, пол и цвят на кожата. На фона на целия албум, Start Again се отличава с електронно звучене, което в комбинация с нейния глас и леко ехо представлява невъобразимо усещане. И понеже Кийли споделя, че има интерес към изследването му, очакваме следващо включване.

Etapp Kyle – Nolove

Противоречието е, че проектът Nolove е изпълнен с любов. Etapp Kyle e режисьор и продуцент на видеото за парчето, което е дълбоко личен проект и обхваща EP от 4 трака, късометражен филм и уеб изложба. И всичко това произтича от партньорството между продуцента и неговия приятел Бужница, който е оператор. Във видеото става въпрос за регион в Западна Украйна, на границата с Румъния и Молдова, където Etapp Kule е роден и отраснал. И като едноимен, тракът е отличаващ се и най-забележителния му за мен досега.

Bicep – Apricots

Тази година Bicep отново направиха засилка, споделяйки три трака от предстоящия им албум Isles, който ще включва хинди, турско и българско звучене. Не знам дали българската жилка в трака Apricots е причината, поради която тялото ми започва да се тресе неистово – вътре чуваме семпли от Мистерията на българските гласове, но Apricots звучи изключително умело. Като не можем да танцуваме – добавяме в плейлистата за тичане. Има дяволи за вадене.

Kelly Lee Owens – Night

Night е част от Inner Song – вторият албум на уелската принцеса на електронната музика Кели Лий Оуенс. В него успява да придаде не само емоционалните, но и  физическите усещания, през които е преминала след загубата на най-близкия ѝ човек. Продуктивността ѝ е впечатляваща – тя е автор на текстовете, продуцент и вокалист. Можем да се насладим на космическо нежния ѝ глас, без обработка и ефекти, някак лично и близко. В комбинация с хладните, репетативни електронни звуци, този път имаме както клубни парчета, така и леко поп звучене. Night би могъл да е перфектният саундтрак към една нощ. И понеже в момента няма как да се насладим на траковете, поклащайки се в тъмни помещения навън – слагаме слушалките, защото албумът заслужава всеки един звук да бъде чут.

Hiro Ama – Broken Satellite

Broken Satellite е едно изключително топло и нежно електронно парче, каквото е усещането и за цялото EP Uncertainty. Това е дебютно самостоятелно издание от Хиро Амамия, който е част от електро инди бандата Teleman. Както Амамия казва, в шестте трака има “смесица от чувства като тъга, самота, объркване, надежда и носталгия; това беше нещо като писане на дневник, само че вместо това написах музика”. Изолацията действа идентично и в това човек може да намери усещане за единност с другите.

Nosaj Thing – Pressure Points

Ударното 11-минутно EP No Mind е открояващо за работата на Джейсън Чунг до момента. Четирите трака те оставят с чувството за глад след засищането и ти се иска да чуеш поне още 4. И сякаш поради жаждата за път Pressure Points напомня сменящите се гледки при пътуване с влак. Добавяме към плейлистата за тичане. А за повече интерактивно и безметежно пътешествие в състояние на No Mind, може да се отправите към сайта му.

Dj Python – Alejandro

Сякаш заради монотонността и разпознаваемото денсхол и регетон звучене в комбинация с дийп хаус и ембиънт, тракът Alejandro носи едно леко напрежение, което е съчетано с желанието да поклащаш дупе и рамене в унес. Всъщност албумът Mas Amable е предназначен за цялостно слушане, траковете преливат един в друг като цялостен 48-минутен сет. Темпото тук е забавено и единно. Това е най-минималистичния, хипнотичен запис на Пинйейро досега. Обложката на албума, препратка към Дейвид Хокни, и неговия ритъм работят в унисон и достигат медитативно до душата и сърцето. Като припомнят онова мечтано в настоящия момент усещане за спокоен начин на живот.

Bullion – We Had A Good Time

We had a Good Time е поредният едноименен трак от албума на Bullion, създаден в компанията на Диего Ерера, познат още като Suzanne Kraft. Останалата част, освен Hula, е дело изцяло и единствено на Bullion, който е сътворил всичко в студиото си, в новия му дом в Лисабон. Албумът се съсредоточава върху романтиката на ежедневието и повторението, върху избледняването на спомените. Тракът We Had A Good Time привидно скърби за минала връзка с идеята, че настоящето някой ден също ще бъде загубено.

Gidge – Quasar

С използваните природни елементи, музиката на шведите Gidge e истинска наслада за сетивата, която съдържа завидна доза еклектичност. Със звучене, което напомня Джеймс Блейк, ранния Bonobo, Джон Хопкинс, Kiasmos и Rival Consoles. Дуото е вдъхновено от природата и града им Умео, като те работят по албума около 3 години. Първия трак Quasar ни праща в Космоса и звуково онагледява значението си – изключително ярко активно галактическо ядро, което излъчва голямо количество енергия под формата на електромагнитна вълна.

Rival Consoles – Forwardism

Като естествено продължение на Quasar слагам Forwardism от албума Night Melody. Тук отново откриваме работа, свършена изцяло от Раян Лий Уест, който е придружавал музикалния си процес с рисувани на ръка структури, форми и модели. Във Forwardism не може да се избяга от зададения нощен маршов ритъм, който на моменти носи усещането, че може да продължи безкрайно. И да те отведе до катарзис.

Against All Logic – You (forever)

В годината на нетанците, Николас Джаар се завърна към втория си проект, Against All Logic, и изкара клубно фокусираното LP 2017-2019. И въпреки силата на всеки един от траковете, привидно нежният You (forever) съдържа изкривения, деструктуриран, тъмен и клаустрофобичен образ на целия албум. След като си изслушал останалите осем, последният трак те приближава и затваря цикъла по особено увредено-красив начин. Подобно на момент след върхов бяс и гняв.

Thys & Amon Tobin – Letter from St. Anthony’s

Поредната колаборация на Амон Тобин и Thys, EP-то Ghostcards звучи сякаш е композирано през 20-те години. Безметежно, помитащо, тежко чувство в успоредност с безграничност и свобода. Гледането на видеото към трака е задължително. Като за край, Letter from st. Anthony’s затваря селекцията по най-добрия начин. Старата любов ръжда не хваща.

Подобни статии

Добрите тракове 2019

The Good Tracks 2018

The Good Tracks 2017

Последни статии

Maud Geffray – Free Fall EP

Mala Herba – Demonologia

Alejandro Molinari – Crepusculo

Aurum Miles – Oberwave Mix 111