Добрите тракове на 2020

L.F.T. – Red Pyramid

Немският диджей и продуцент L.F.T. определено блесна през 2020, особено с дебюта си за лейбъла Mechatronica. Четирите парчета от EP-то смесват пънкарско електро, индустриален асид, техно и уейв елемент, от които най-любимо ми е Red Pyramid. Опасно парче, способно да разпространи мръснишки вибрации и до най-чистите души още от самото начало на партито. Електро b2b стриймът му заедно с Хелена Хауф върши подобна работа докато го слушаш вкъщи. И понеже двамата ми изпълниха душата вече няколко пъти със записа на своята непринудено дива изява, споделям и него тук.

Years of Denial – You Like It When It Hurts (Orphx Remix)

За мое голямо удоволсвтие, тази година VEYL обявиха специално ЕP, включващо преработки на парчета от албума Suicide Disco на Years of Denial. Silent Servant, Broken English Club, Orphx и Alexey Volkov, успяха да вкарат нотка от себе си в оригинала. Orphx имплементира вокалите “you like it when it hurts” и адаптира оригинала към едно по-възбудено техно състояние, с по-интензивна и наелектризираща ударна част. Определено успя да си спечели място в стриймовете на дузина тази година.

Silicon Scally – Dormant

Последното ЕП на електро гения Silicon Scally за шефилдския лейбъл Central Processing Unit е задължително допълнение към 2020 колекцията на всеки сериозен електро фен. Парчето Dormant влиза в топ 15, защото ми действа като “полиритмичен вихър, който като че ли те поглъща и не ти оставя избор освен да се подчиниш на дяволския танцуващ импулс.”

Phase Fatale – De-patterning

Scanning Backwards, албумът на Phase Fatale за Ostgut Ton приветства началото на тази значително по-мрачна година. De-patterning има достатъчната доза тъмнина, ритмичен кик, изкривен синт, плътна бас линия и перфектните камшичени снерове. Минималистично парче, с което Phase Fatale, успешно ни предоставя перфектния музикален образец за естетически издържана интерпретация на body музика в техно опаковка.

Terence Fixmer – Quand Les Paralleles Se Croisent

Разбира се, Terence Fixmer заслужава не по-малко признания за приноса си към изграждането на кохерентна взаимност между двата жанра. “Когато паралелите се пресичат”, в превод от френски, е мощно парче, дължащо силната си интензивност на крещящите си синтове, коитo те подтикват все по-близо до ръба и карат тялото ти да се изгуби в танци, а съзнанието ти да забрави за сблъскващите се диалектики на ежедневието. Затварящите синтове те връщат обратно към реалността примирен и готов за нова битка с утрешния ден.

Antigone & Rødhåd180702.2

Rødhåd лесно би влязъл в топ класациите на техно феновете за последните десет години, а през 2020 имахме възможността да го слушаме в колаборативни тракове заедно с Ø [PHASE], Antigone и Lady Starlight. Любимото ми парче е 180702.2 с Antigone, което отново носи в себе си мръснишката тъмнина, от която вярвам, че всеки от нас има нужда от време на време. Страхотен баланс между лека доза хипнотичност, каквато сме свикнали да чуваме от Rødhåd и каквато може да намерим в ранния албум на Antigone за Token, индустриална тъмнина, допринесена от счупени синтове и сирени и нелигав суинг, перфектен за изпробване в така любимата и липсваща бергхайнска атмосфера.

Geistform – PI10.4

Pi Electronics и съблейбъла Modal Analysis са любимите ми експериментални техно лейбъли. Многостранният характерен стил на Geistform слива влияния от техно, електро и IDM от 90-те. PI10.4 е брейкбийт съчетние от тъмни перкусии, уникални „радиоактивни“ рифове и детройтски техно драйв в Детройт, водени от естетиката на ритмичния шум.

Luke Slater – O-Ton Reassembled 7

Идеята зад Berghain Fünfzehn определено ще остави следа в историята на техното. В рамките на седем парчета, Слейтър рециклира културното наследство на бергхайнския лейбъл, за да създаде не само нов трак, но и да постави началото на нова продуцентска практика. Всяко едно от парчетата включва референции към артистите и траковете, които са използвани като средства. Затварящото седмо парче, се състои от извадки на Terence Fixmer “Aktion Mekanik Theme (Marcel Dettmann Leitmotif Version)” (o-ton88), Inland “Sca Fell” (o- ton87) и Marcel Dettmann “Light” (o-ton82)”.

Adiel – ESRR

Италианката Адиел е колкото безупречна технически, толкова и стилна. В края на февруари участва в колаборативно EP заедно с Anthony Linell, а от тогава не е спряла да вдига позициите си и то не единствено с лайкове в социалните мрежи. Парчето ESRR е част от дебюта и за Stroboscopic Artefacts. ESRR обединява силно обработени вокали и дълбоки изместващи октавни движения, образуващи дивa, кръстосано опрашена електроника, наложена върху много примамлив техно груув. ESRR олицетворява “хирургически” продуцирана танцова музика допълнена от очарователно одухотворен, почти шамански характер.

Stanislav Tolkachev – Delayed Gratification

Станислав Толкачев отново уцели право в целта с EP-то си за лейбъла Token Records. Delayed Gratification е една от тези продукции, които мога да слушам on repeat. Обожавам как украинецът си играе с полиритмиката на налудничевите синтове, а минималистичността на плътния забавен кик и почти незабележимо променящите се хатове те карат да изпитваш адско удоволствие от суинга, който е постигнат с наличието на няколко, но изпипани до съвършенство елемента.

Takaaki Itoh – Receptor

Сложен лабиринт от звуци, Receptor е произведение от настойчиви колебливи и сурови елементи, които се преплитат с хипнотични сегменти и така създават усещане за недоумение, постепенно вдигащо интензивността. Жилещите синтезатори и психо хатове си взаимодействат непрестанно, което води до хипнотизиращ разговор. Определено любимито ми парче от цялата плоча.

Sarin – Repression [Privacy Remix]

Ремиксът на Privacy от плочата на BITE ме завладя, тъй като има интересни електро фрагменти, инсталирани в иначе поредното техно-боди парче. Гледам напред към 2021 с голямо желание да има все повече подобни звукови дизайни, създавайки нещо ново, възползвайки се от елементи и от трите стила.

Regis – Everything is Ahead of Us

Плоча, която искаш да имаш дори да не можеш да я пускаш! Да, това е новият албум на Regis за Downwards. Авангардно техно, афектиращо на едно по-дълбоко ниво, репродуцирайки тъмнина и елементи, наподобяващи по-ранното му творчество от Blackest Ever Black, The Master Side и т.н. Тематично и с поглед към новата годината избрах затварящото парче, което се казва “Всичко тепърва ни предстои”.

Poperttelli – BBB

brokntoys се превърна от непознат в незаменим лейбъл за мен през 2020. Poperttelli обаче тотално си спечели мястото в този лист с парчето BBB. Лефтфилд електро-техно, извънземни замечтани синтове, колаж от интересни семпли и разстърсващ груув. Определено едно от любимите ми парчета през тази година!

SDH – You Pt.12 (Reka Remix)

Номер петнадесет не е последно място и представлява ремикс от жена артист, на която съм голяма фенка, Reka. Преработката си е направо песен, в която Река доказва за пореден път елегантността си и естетическия си фокус.

Подобни статии

Добрите тракове 2019

The Good Tracks 2018

The Good Tracks 2017

Последни статии

Maud Geffray – Free Fall EP

Mala Herba – Demonologia

Alejandro Molinari – Crepusculo

Aurum Miles – Oberwave Mix 111