Добрите тракове на 2020

Cardopusher – Cybernetica

Компилацията Driving Blind (Vol​.​1) на французите от Les Yeux Orange, излязла през септември, съдържа 17 трака, фаворит, сред които ми е този на Cardopusher. Кибернетика започва семпло, с lo-fi барабани, навяващ вайб от добрите години на уейва. После се включва асид бас линията и става ясно, че нещата са сериозни. На пръв поглед семпло, но адски призрачно парче, перфектно вписващо се в ранните часове на тегавите нощи. 

Evitceles – Weak Eyes

Преди няколко месеца ви запознах с албума на Етиен – aka Evitceles, и споделих своите впечатления. Няколко месеца по-късно, слушането на Weak Eyes придоби характер на навик и се превърна в неизменна част от саундтрака ми при всяко сблъскване с дъждовната и кална София.

Etbonz – The Future Is Not Set

The Future is Not Set е електро-диско интерпретация на главната тема от саундтрака на оригиналния Терминатор – абсолютен култ, композиран от Брад Фридел. Продуцентът от Портланд, Etbonz, превръща класиката в peak time бомба, като използва интересни ефекти и движеща се басова линия.

Identified Patient – Vizualize It

Nerve Deposit EP е продължение и еволюция в стила на Identified Patient, дължаща се на аналоговия GRP A4 синтезатор добавен към студиото му. Самият той споделя, че новата техника му е създала необходимостта да работи по нов, по-фокусиран и целенасочен начин. А Vizualize It е най-функционалното парче в изданието, като в него силно си личи промяната в стила му. Твърд, безкомпромисен, но мелодичен, Identified Patient продължава да е в топ форма.

Interplanetary Criminal – Flowdan Dub

Стане ли дума за взривоопасен 2-step, Interplanetary Criminal е сред обичайните заподозрени. Междузвездният бандит си присвоява лириките от Horror Show Style (2006) на британското MC – Flowdan, преплитайки ги с пулсиращ и равномерен бас, и разчупен garage ритъм. Всяко слушане води до gunfingers вдигнати високо горе. 

Interstellar Funk, Robert Valera – Devil’s Juice

Продължавам да твърдя, че Interstellar Funk не е название на артист, а име на нов жанр, чийто създател е самият той. Колаборация със синт-експерта Робърт Валера е разходка в дебрите на даркуейв, EBM и асид електрониката, която е в рамките на 4 трака, записани за две маратонски сесии в студията им в Амстердам и Ню Йорк. Бърз поглед в плейлистата на Рик Декард вероятно ще покаже, че Devil’s Juice му е любимото парче за преследване на репликанти. 

Meshes – Теряй Контроль

Базираният в Мелбърн лейбъл – Up North Records, е разнороден и доста често – интересен. В каталога им намираме вариации на body музика, пост пънк, техно, експериментъл и даже хип-хоп. В компилациите им редовно са скрити мега парчета от малко известни артисти. В една от тях – Crime Violente Vol​.​4, намираме и „Теряй Контроль“ от руснака Фьодор Феоктистов, aka Meshes. „Губя контрол“ е поредният пример, че руският език е свръхподходящ елемент, когато придружава EBM и индъстриъл техно парчета.

Pugilist – Regrowth

Pugilist, който също е представител на мелбърнската сцена, отдавна се е доказал като междужанров “полиглот“, а в продукцията му се открояват елементи на дъб техно, дъбстеп, халфтайм дръм и бас, техно и ембиънт звуци. Regrowth се отличава със земетръсните си ниски честоти, които трудно могат да се усетят в домашни условия.   

Reptant – MS-Plenty

Kalahary Oyster Cult продължават със силната си серия. 25-та им плоча – Phasic Reflex от Reptant, е изпълнена с напрежение. А на B side-а има бъдеща електро класика, с нелош ремикс от Роза Терензи. MS-Plenty ни отнася в дълбокия трип, забъркан с арпежи и 303-ки, в детройтски стил.

Sepehr – Coup D’etat

Дебютният албум на Sepehr (Sepehr Alimagham) – Shaytoon е вдъхновен от иранските албуми от 70-те. Източните влияния се чуват в част от инструментализма, но се усещат и в обложката. Въпреки това, музиката която съдържа, е сто процента американско електро, груб acid и забъркана психиделика. Coup D’etat е най-емоционалното парче в албума, а минорната му мелодия е накъсана от остри перкусии и насечени вокални семпли. 

Nazar – Pausado

Nazar е 26-годишен продуцент от Ангола. Израствайки под сянката на гражданската война, музиката му рефлектира всичко, което е преживял. Интерпретация на местния Kuduro жанр, тя е своеобразен опит да критикува, но и увековечи войната и тежестта, записана в родовата му памет. Свръхекспериментален и в бързо темпо. Pausado преплита типичния му broken beat с насечени вокали и умопомрачителни перкусии. 

A Sagittariun – The Soft Machine

През последното десетилетие A Sagittariun ни е предоставял музика в почти всеки оттенък на техно и хаус музиката. Освен за своя Electric Dreams, е издавал и за Secretsundaze, Idle Hands, Futureboogie и д.р. Дебютът му за Cragie Knowes също не е изключение, като трите парчета от Interzone, посветени на Andrew Weatherall, предоставят широка гама звуци. The Soft Machine е най-твърдото сред тях. Футуристично електро с брейкове, точно каквото очакваме от Cragie Knowes.

Asyncronous – Avalanche

В серията рилийзи Phonica Special Edition, намират място проекти вляво от спектъра на традиционната електронна музика. Такава е и плочата на украинското дуо Asyncronous. Avalanche е най-енергичното парче в плочата, което се отличава със синкопирана бас линия и разпиляни в стерео-картината перкусии. 

Beesmunt Soundsystem – Bredius 1998

Beesmunt Soundsystem започнаха годината като дуо. Няколко месеца по-късно се разделиха и вече зад името стои само Luigi Vittorio Jansen. Първото му соло издание уверява, че няма за какво да се притесняваме. Нивото се запазва – стегната продукция и деконструкция от етерични звуци, върху мрачни ритмични основи. От лейбъла го наричат „наркотичнa трансцендентност“. Съгласен съм. 

Escape Artist – Digital Natives

Всичко в Digital Natives звучи познато. От ретро мелодията, през 909 барабаните, вангелисоподобните синтове и вокалният семпъл, познат на всички. Комбинацията обаче е нова, интересна и носталгична. И със сигурност ще намери мястото си в пост-карантина партитата.

Подобни статии

Добрите тракове 2019

The Good Tracks 2018

The Good Tracks 2017

Последни статии

Maud Geffray – Free Fall EP

Mala Herba – Demonologia

Alejandro Molinari – Crepusculo

Aurum Miles – Oberwave Mix 111