Добрите тракове на 2020

Lone & KETTAMA – The Way You Feel

Lone и KETTAMA са се запознали 15 минути преди да започне b2b сета им на фестивала Гластънбъри миналата година, което звучи като сравнително лоша идея, но въпреки това, както се досещате, се е получило доста добре. Затова решават да влязат заедно в студиото и резултатът е EP с три трака, един от тях колаборативен. The Way You Feel е еуфорично преживяване, което си пускаш, затваряш очите и започваш да пипаш въздуха. Тъкмо хората около теб ще могат да танцуват сякаш никой не ги гледа. 

Machine Woman – last days of the Montreal’s summer you spoke softly 183 

Две EP-та, едно ремикс издание, един сингъл и цял албум, като тук не броим неиздаваната музика – на някои хора 2020 май не им се е отразилa зле. Machine Woman или Анастасия Второва, или Машины Женщины, както би го казала на руски език, е доста продуктивна артистка, която не е фен на кратките имена за тракове. Last days of the Montreal’s summer you spoke softly 183 е може би едно от нейните най-емоционални и мелодични парчета. Излезе като част от EP през лятото и в звученето няма и следа от респираторни проблеми и застояване вкъщи. Може да го пуснеш на бъдещото си проектогадже, докато си пишете в Instagram. 

Eris Drew – Fluids Of Emotion

Това е от траковете, за които може да се зачудиш: “Ама това тази година ли излезе?”. Fluids Of Emotion се появи през далечния февруари и емоционално се асоциира с планове за фестивали и рейвове, които скоро след това бяха анихилирани и забравени. Fluids Of Emotion носи кротка радост и възбуда с дежурните за Ерис Дрю брейкс, пресовани в един хаус бонбон. Може да си го пуснеш и да си представяш какво е да го слушаш на поляна по средата на деня измежду още 600 човека. 

Jamie xx – Idontknow

Английският продуцент не се беше появявал от цели 5 години. Това е половин декада. През това време са се родили и са проговорили деца, които не са били живи, когато монументалният Gosh излезе. Но новият трак звучи така, сякаш през цялото това време Jamie xx е затварял енергията си в буркани, за да може сега да ни я сервира в тази убер динамична и буйна туршия, наречена Idontknow. Така добре е претакал саунда, че се надявам в бидона да има още някой бенгър. Може да си го пуснеш и да накараш съседите отдолу да тропат по тръбите. 

Jayda G – Both Of Us

Ако имаше летен фестивален сезон, това хаус парче щеше да е един от химните му. Топло, позитивно, мелодично и приповдигнато.  А една от причините за тези характеристики сигурно е, че Jayda G е от страната на милите и възпитани хора – Канада. Въпреки че с това звучене веднага взима паспорт от Чикаго. Пускаш си го, палиш свещите и си правиш романтична вечеря за себе си, но не си дояждаш, защото танцуваш около масата. 

Avalon Emerson – Poodle Power

Авалон Емерсън е една от най-високоценените диджейки на сцената с “технически способности, умна методология и уникална визия”, както я описват от лейбъла !K7, за чиято монументална микс серия DJ-Kicks тя се разписа тази година. Освен селекторския ѝ усет и миксинг сръчността ѝ, вътре показа и от собствената си продукция в три трака, един от които е свръхоживеният Poodle Power. Ако успееш да го закачиш за динамо, ще се отопляваш на ток цяла зима. 

Honey Dijon –  La Femme Fantastique

Тази година Чикаго-хаус транс дивата Honey Dijon трябваше да изкара новия си албум Black Girl Magic, но това явно остана за 2021. Въпреки това получихме два тресящи сингъла, единият от които La Femme Fantastique с вокали от лондонския продуцент Josh Caffe – класическа клубна хаус тупалка. Парчето пък получи ремикс от Страхил Велчев Kink и Константин Петров Kei, който добавя още една доза танцувална пищност. La Femme Fantastique се пуска на пълно, потно и тъмно място с поне две пушек машини и спорадични стробове. Тоест, някъде в бъдещето. 

Catching Flies – Silver Linings (DJ Seinfeld’s Drum Dream Remix)

Catching Flies е направил едно лекичко, нежно даунтемпо парче, а DJ Seinfeld влиза, разбутва всичко, обръща маси, върти бенгър бутона, бутонът се чупи и му остава в ръката. Ти скачаш, мяташ ръце, забравяш къде си, а всъщност си в супермаркет, да купиш хляб и сега изглеждаш много странно, докато слушаш трака на слушалки и събаряш кисели млека. Към края на парчето вокалният семпъл сякаш казва: “Няма, няма” – какво няма бе, човек, то вече пръска. Този трак го пускаш, палиш къщата и се обаждаш на пожарната да не идват. 

Deena Abdelwahed – Zardet Sidi Bagra

Дийна Абдулуахед е от артистите, които разширяват границите на съвременната електронна музика с нейния авангарден саунд, в който смесва клубна музика с арабски елементи. И най-хубавото е, че вместо това да води до капсулирано етно звучене, то се превръща в софистицирана музика, която досега не си си представял, музика за бъдещето – което, в крайна сметка, е идеята на техното. В интервю за RA тя споделя, че гледа на работата си с арабски ритми и семпли като начин “да отвоювам арабската музика и да конфронтирам това, което ни е наложено на нас (местните от арабския регион) като единствена национална популярна музика”. Пускаш Zardet Sidi Bagra и ти се приисква и ти да продуцираш музика, но не се получава същото. 

Jori Hulkkonen – Dream Not Of Today

Понякога се среща по някой трак, който звучи сравнително обикновено, но може да те накара да го слушаш отново и отново. Усещаш, че ти влияе, само не знаеш по какъв начин. Такъв е случаят с Dream Not Of Today и финландеца Йори Хулконен, който може би затова е описван като “най-подценявания продуцент в света” и “най-добре пазената тайна на музиката”. За близо 30-годишата си кариера има албуми, обхващащи повечето електронни стилове като по пътя си е колаборирал с артисти като Хосе Гонсалес и Tiga. Dream Not Of Today е полифункционален трак – можеш да загряваш или да чилваш на него. Пускаш го и правиш каквото си искаш. 

Butch – Lale

Butch e познат като един от най-бачкащите продуценти, а също и като най-забавния артист в Instagram. Butch не го ебе и е доста над нещата. Тази година изкара няколко трака и ремикса, а най-отличаващият се е Lale. С него роденият в Германия Бюлюнт Гюрлер ни показва, че и на български, и на турски думата за лале е една и съща. Lale е леко дийп, леко теки и много плътско хаус парче, което е част от 12-тото издание на Secret Weapons от Innervisions (където участваше и българския продуцент Impérieux). Пускаш си го докато си с някой и после си мълчите. 

Aurora Halal – Joey

Aurora Halal е от Бруклин, но често изминава 6000 км, за да пуска в Бергхайн. Предимно диджейства с психаделични и замъглени сетове, вайбът, от които се пренася и в личната ѝ продукция, която пък не излиза често. Тази година например пусна само един трак, но напълно достатъчен да запали диря след себе си от май месец досега. Пускаш си го и правиш заклинания и за черна, и за бяла магия едновременно. 

Darkstar – Text

Civic Jams на Darkstar е един от най-цялостните, консистентно звучащи и внимателно построени албуми на 2020 г. Това е пети албум за англичаните и сякаш всичко, което са правили досега, ги е водело към това концентрирано с идеи плътно издание. Още повече думи за него казвам в годишната класация на boyscout, така че тук вниманието е върху Text. Парче, което хипнотично те подхваща с мантрическо и едва разбираемо изпяване на “Cash granted” и те развежда из пластове деликатна тъга. Пускаш си трака и после си пускаш целия албум и хем ти е печално, хем ти е хубаво.

Maribou State – Mother

Един от двата оригинални сингъла на дуото за микса им fabric presents Maribou State. Парче в най-добрите геридж традиции, придружено от докосващ душата вокал. Както момчетата коментират парчетата в микса си, тук става въпрос не толкова за музика от клуба, колкото от моментите преди да пристигнеш там – от пиенето с приятели вкъщи или слушането на слушалки по пътя. Можеш да си го пуснеш и да си кажеш: “Леле, колко обнадеждаващо изглеждаше началото на 2020 г.”

Octo Octa – River

“Божествен транс” го наричат, леко мързеливо, но все пак доста точно, от fabric. River е оригиналният трак на Octo Octa, който тя включи в компилацията fabric presents Octo Octa & Eris Drew. Вътре има от най-скъпите съставки – бойни брейкс, плякащ асид, емоционална мелодия и църковни “ангелски” вокали. Парчето е доста по-сдържано от обичайния вайб на Octo Octa, но е и доста сочно. Пускам си го и леко ми се появяват лиги – по принцип от асид елементи получавам синестезия, много е особено.

Подобни статии

Добрите тракове 2019

The Good Tracks 2018

The Good Tracks 2017

Последни статии

Maud Geffray – Free Fall EP

Mala Herba – Demonologia

Alejandro Molinari – Crepusculo

Aurum Miles – Oberwave Mix 111